Oldal kiválasztása

Ha létezik olyan terület a zenekészítés tartományán belül, amit varázslatnak tartok, akkor az mindenképpen a zengetők világa. Minden hangmérnöknek megvannak a kedvencei: melyik típus teremti meg a dobok koherenciáját, melyikkel szólnak legdögösebben a gitárok, melyik hozza ki leginkább az ének tündöklését.  Nekem is vannak az évek során kialakult rutinjaim, legyen szó hardver vagy szoftver zengetőről. Továbbra is úgy gondolom, hogy a legtöbb producer nem fogja holnaptól egy budai ingatlan árát elverni az ebayen kultikus zengető gépekre, ezért a plugin toplistára szorítkoznék. Nem arra törekszem, hogy a legjobb számítógépen futó processzorokat soroljam fel, sokkal inkább a saját kedvenceimre szorítkoznék. Pontosabban fogalmazva, hogy melyiket használom a legtöbb keverési szituációban, és melyiket alkalmazom a legfrekventáltabban.

ren reverb

5. Waves Renaissance Reverb

 

Több helyen említettem, hogy meg vagyok győződve arról, hogy a kilencvenes években megjelent szoftverek olyan kultikus processzorokká fognak válni, mint egy Urei 1176-os kompresszor, vagy mint egy Neve 1073-as micpreamp/EQ vagy mint egy Lexicon 480-as zengető. Ebben a kultikussá válási folyamatban a zengetők között mindenképpen ott szerepel a Waves  Renaissance Reverbje. Közel húsz éves algoritmusról beszélünk, mit keres ezen a listán? Valóban nem mai csirke ez a plugin, mégis azt mondanám, hogy a zeneipar megszerette a hangját. Több különféle algoritmussal és egy régi világot idéző attitűddel rendelkezik. Az én arzenálomban mindig is a kis, alig hallható terekre lett alkalmazva. Szerintem a Room algoritmusa még ma is ütőképes rock dobokon. Nagyszerűen hozza azt az érzetet még samplingekből programozott doboknál is, mintha egy nem túl tágas stúdió feljátszójában lett volna rögzítve. A Plate2 algoritmusát rendkívül rövid időre állítva nagyon szeretem a pergőn. Megélhető lesz tőle és kiemelkedik picit a zenéből. Nem túlságosan, pont a megfelelő mértékben. Végül imádom csak az Early reflection motorját használni a legtöbb hangszeren. Érzékelhető térérzetet nem generál ugyan, de megnöveli az egész mix sztereó terét és segít abban, hogy minden hangszer megkapja a helyét ebben a sztereó spektrumban.

aether

4. 2CAudio Aether

 

Mindenképpen a sound designerek legjobb választása ez a 2009-ben megjelent zengető. Ez a processzor sokkal több lehetőséget rejt magában, mint a legtöbb szoftver társa. Nagyon jó minőségű és modern hangú plugin. Viszonylag komplex algoritmus rejtőzik a grafikus felhasználói felület mögött, ezért nem ezt szoktam választani, ha csak egy egyszerűbb tér szimulációra vágyom. Ellenben, ha összetettebb, nem valósághű, megdöbbentő, effektszerű mozzanatra van szükségem keverés során, akkor mindig ez a zengető az első választásom. Nem használom minden nap, de ha kreatív megoldásra van szükségem, akkor ehhez fordulok, még soha nem csalódtam az eredményben. Érdemes még alternatívaként számításba venni ugyanennek a fejlesztő csapatnak a B2 nevezetű pluginjét, amely az Aetherhez hasonlóan sokoldalú és inspiratív zengető. Ha csak egy zengetőt választhatnék, valószínűleg az Aether lenne a legesélyesebb jelölt, mert az egyszerű terektől az egészen összetett effektekig szinte mindenre sikeresen használható.

lexicon_pcm_native_reverb_plugin_bundle_screenshot

 

3. Lexicon PCM Reverb Bundle

Ez a legklasszikusabb zengető a listámban. Valószínűleg a Lexicon név nem ismeretlen a haza producerek körében. Volt olyan időszak, amikor a cég neve egyet jelentett a minőségi zengető gépekkel. Köszönhető ez a cég patinás történetének: a hetvenes évek végén a fejlesztőcsapat már jó hangzású összetett algoritmikusokon dolgozott. Ezeknek az algoritmusoknak jellegzetessége a lágy, meleg, picit sötétebb tónusú zengetés, ami gyorsan a cég védjegyévé vált. A 224-es, majd a 480-as gépük abszolút klasszikussá vált a stúdiózás történetében, mint a PCM70-es és 80-as modelljük. A Lexicont mindig is a magas minőség jellemezte, ezért 2010-ig vártak natív pluginjeik megjelentetésével. Ekkor már elég erősek voltak a számítógép processzorok, hogy számolni tudják a Lexicon algoritmusait. A Vintage Plate a kedvencem, mert rendkívül jó énekre és gitárra. Ebben a csomagban két processzor van átmentve a legendás 224-es és 480-as modellből. A Lexicon hangzás szerelmeseinek alternatívaként a dán Relab cég LX 480-as termékét ajánlom, amely hűen emulálja a nagymúltú hardver hangzását.

Softube-TSAR-1-1

2. Softube TSAR 1

Ez a plugin olyat tud, amit nem sokan: sikeresen ötvözi a karakteres vintage és a modern, ridegebb zengető hangzásokat. Viszonylag egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, de ez ne tévesszen meg senkit. A kevés változtatható paraméter mögött összetett és jól megtervezett matematika fut. RNB popdalokban és balladákban elsőrangú választás az énekre. Annyira tökéletesen belehelyezi a vokált a hangszerek közé, hogy utána már eszembe sem jut más zengetési alternatívát választani. Természetesen nem csak emberi hangra szeretem használni, hanem szintetizátor leadekre, gitárszólóra és általában vezérszólamra. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ez az a zengető, amit olyan hangsávokra szeretek használni, amelyek főszerepet játszanak a szerzeményben.

VVV_1_5_0_Screenshot

1.   Valhalla DSP VintageVerb

 

Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen listán az első helyezés kiosztása mennyire szubjektív döntés. Jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy miért pont erre az 50 dolláros processzorra szavaztam, hiszen annyi más nagyon jó hangú plugin létezik még a piacon. A cikk elején már említettem, hogy a saját praxisomban használt processzorokat rangsorolom, tehát nem a piacon fellelhető összes szoftver zengetőt versenyeztetem. A VintageVerb többet között azért került az első helyre, mert rendkívül sokoldalú termék. Tizenöt különböző algoritmussal van felszerelve, és háromféle különböző felhasználási mód közül választhatunk.  A három mód a 70-es, a 80-as évek és a jelenkor. Az első két módozatban a korszaknak megfelelő szerény képességű konverterek és ennek megfelelő modulációk teszik kellően szemcséssé a hangzást, hogy megkapjuk a kellően ósdi karaktert. A tizenöt algoritmus nem csak vintage Lexicon modellekre reflektál, hanem EMT, Eventide, Yamaha és Roland modellekre. Gyakorlatilag nem létezik olyan keverési szituáció, ahol ne tudna jó minőségű zengetést produkálni.

A zengetőválasztás szubjektivitása azt jelenti, hogy csak mi magunk tudjuk kiválasztani azt, ami a legjobban megfelel az ízlésünknek. Érdemes mindenkinek saját toplistát felállítani!