Oldal kiválasztása

Számomra nem meglepő, hogy a késleltetőkről aránytalanul kevés szó esik a szakmai fórumokon. A dinamika processzorokról, a kompresszorokról és a hangszín szabályozókról részletekbe menően szoktunk beszélni: vajon melyik a legjobb, melyik típus mire használható a leginkább, mire jók a vintage modellezésű változatok és hogyan kell kell használni őket.

A dinamikával operáló eszközökön túl népszerű téma a szaturáció és a torzítás is, ennek gazdag szakirodalma lelhető fel. Éppúgy a zengetőkről is: milyen szituációban milyen algoritmus a legjobb, stb. Természetesen nagy rajongás veszi körül a legendás vasak szoftveres változatait is.

Valahogy mindig az az érzésem támad, hogy a szakmai diskurzusban mellőzött téma a késleltetés és a modulációs effektek. Ennek miértjére nem igyekszem válaszolni, de jó példával elöljárva a 2023-ban leginkább használt delay pluginekről szeretnék hosszasan írni. Ugye nem kell hangsúlyoznom, hogy a felsorolás nagymértékben szubjektív!

Nem újdonság ugyan, de csak nemrég került a kedvenceim közé az Arturia Eternity terméke. A szoftver csomagban ez az egyedüli késleltető szoftver, amely nem valamilyen nagynevű hardver kópiája. Ennek a processzornak az az erőssége, hogy az egyszerű késleltető effektustól egészen a nagyon komplex térhatású lecsengésig mindent meg tudok valósítani. Számomra a nagyszerűsége abban áll, hogy rendkívül intuitív a grafikus felülete, ezért könnyen kezelhető. Digitális eszközről beszélünk, ezért semleges a hangzása, mégis egyedi karakter csikarható ki belőle számtalan módon. Ez elsősorban a szinte végtelen lehetőségeknek köszönhető.

Ha strukturálisan szeretném vázolni, hogy miről is van szó, akkor úgy tudnám összefoglalni, hogy a szerkezet lelke a két független késleltető motor. Mindkét motornál külön kezelhetjük a jobb és a baloldal késleltetését. A két motort többféleképpen működtethetjük, akár sorosan egymás után következnek, akár párhuzamosan, egymástól függetlenül. Elmaradhatatlan kellék az úgynevezett ping-pong hangzás kialakítása. Mindkét motor többféle digitális hangzás megvalósítására képes.

A jelútban a két késleltető motor után egy bit crusher modul, majd egy szintetizátor filter következik. Tobzódhatunk a lehetőségekben. Ha ez nem volna elég, akkor az advanced fül aktiválásával még egy bemeneti hangszínszabályozóval szembesülünk, egy burkológörbével és két LFO-val. Természetesen a modulációknál egyénileg konfigurálható, hogy milyen paramétert szeretnénk mozgatni.

Teljes mélységében nem egy perc alatt tudjuk elsajátítani a programozását, de szerintem megéri. Ha egy lakatlan szigetre költöznék, lehet, hogy erre a delayre esne a választásom, hogy magammal cipeljem.

 

Másodjára egy olyan plugint szeretnék közelebbről megvizsgálni, amely nemrég lett ingyenes mindenki számára. Izgalmasan hangzik ugye?  Az Ohmforce nevű szoftverfejlesztő csapat Ohmboy késleltetőjéről van szó. Nem friss algoritmusról beszélek, hisz elmúlt vagy húsz esztendő a megjelenése óta. Szerintem nagyon-nagyon megelőzte a korát, hiszen még ma is frissnek hat. Az előző termékhez hasonlóan szintén egy bonyolult processzorról van szó.

Működési filozófiája az, hogy egy vezér delay motort megelőz négy tap lecsengés, amelyet predelaynek nevez a szoftvergyártó csapat. Mind a négy tapnak külön állítható a hangereje, a késleltetés mértéke, valamint elhelyezhető a sztereó térben. Komplexül hangzik. Igazából az is, de érdemes elsajátítani, mert szinte korlátlan az a hangzás, amit elérhetünk segítségével. Ezzel még nincs vége a történetnek: a tap delay és a fő delay motor után következik egy nagyon hatásos filter és egy szaturátor fokozat.

A sok-sok lehetőség lehetővé teszi, hogy az egyszerű késleltetésektől egészen a túlvilági hangokig szinte mindent ki tudjunk tekerni. Hatalmas sound design lehetőségeket rejt magában. Kezdők és haladók, producerek és hangmérnökök számára egyaránt ajánlom. Gyakorlatilag a delay effektet tanulhatjuk meg a mélységeiben. Leginkább ének vastagításra szeretem használni, valamint meglepő effektek megvalósítására. Jó móka a használata, főként, ha a funky stílusú felhasználói felületet válasszuk.

 

Utolsóként a Plugin Alliance istállóba tartozó Unfiltered Audio Sandman Pro termékét szeretném megemlíteni. Ezek a késleltető szoftverek nem legendás vasak emulációi, hanem, olyan digitális hangú processzorok, amelyek megalkotását a programozói ötletesség és a zeneiség jellemzi. Nos ez a négy éve megjelent plugin épp az imént kimondott meghatározásnak felel meg.

Hét különböző delay módozatot számolhatunk ebben a processzorban: a szalagos hangzástól a teljesen modern glitchen át egészen a reverse késleltetésig. Nagyon sokoldalú gépezet. A soundja pedig ízig vérig modern. Szinte stílustól függetlenül mindenhol megállja a helyét. A lehetőségekben tobzódunk, szinte a végtelenségig tudnám sorolni.

A beépített szaturációs, bit crusher, loopolási lehetőségek biztosítják azt, hogy egészen meglepő, újszerű effektusokat keverhetünk ki segítségével. A szó szerint végtelen modulálási verziókban rejlő lehetőségeket úgy érzem, még nem sikerült kimerítenem. Korlátlan számú burkológörbével és LFO-val operálhatunk. Nem meglepő az az állításom, hogy az egyik legkreatívabb plugin az eszköztáramban.

Remélem sikerült mindenkinek meghozni a kedvét, hogy újszerű hangzásokat csikarjon ki a késleltetőkből!