Oldal kiválasztása

Legtöbb esetben azt olvashatjátok tőlem, hogy törekedjünk a minimalizmusra az eszközök terén, amelyeket zenealkotás közben használunk. Fontos, hogy korlátozzuk a használt szoftverek számát, hogy nagyobb esélyünk legyen alaposan megismerni és kihasználni a virtuális eszközeinket. Ez valóban így van: kezdő vagy középhaladó producerek számára fölösleges, ha például hat vagy hét különböző gyártó 1176 vagy LA-2A, esetleg Pultec modellezését próbálják egyszerre beépíteni a munkafolyamatukba. Tapasztalatom szerint ebben az esetben elveszhetnek a részletekben. Nem is túl egészséges, ha túl sok reverbet vagy színezős EQ-t telepítünk. Nem látjuk a fától az erdőt.

Valóban célszerűbb korlátozott számú plugint használni a digitális stúdiónk felépítéséhez. Csak úgy tűnik, mintha új játékszerek vásárlására buzdítanám a közönséget hónapról hónapra. Ez az állítás korántsem igaz! Inkább folyamatosan új mixing feladatokra ajánlok digitális eszközöket, de nem arról írok, hogy tíz-tizenöt különböző pluginra van szükség egy feladat megoldásához.

Mielőtt 2023-ban beköszönt az igazi kánikula, szeretném felhívni a figyelmet néhány ingyenes virtuális stúdióeszközre, amelyek olyan kihívásokra nyújtanak megoldást, amelyek a szintetizátorokkal és samplerekkel túlterhelt projektekben fel sem merülnek.

Polyverse Wider 2.0

A sort egy nemrég megjelent, sztereó térbe beleavatkozó pluginnel kezdem, amely elsőre fura lehet tőlem. Nagyon sok helyen óva szoktam inteni a sztereó widener pluginekkel kapcsolatban. Igen! Legtöbb esetben a hibák abból fakadnak, hogy a témával kapcsolatos ismeretek hiányában a hazai producerek és hangmérnökök, mélységes tisztelet a kivételeknek, oly mértékű túlzásokba szoktak esni. A legtöbb hangsáv, amelyeken használták, szinte ellenfázisú lett. Igen, lemonosítjuk a zenét, és az adott hangszerek eltűnnek.

A tanulság az, hogy nem az ilyen típusú szoftverekkel van a baj, sokkal inkább a szakszerűtlen felhasználással. Ez az ingyenes cucc kötelező mindenki számára. Persze nem árt, ha alaposan megismerkedünk a sztereó tér és a fázis kapcsolatával. A plugin nagyszerűsége az, hogy a legtöbb vetélytársával szemben fázishelyesen dolgozik, ezáltal megőrzi a mono kompatibilitást. A legtöbb widener típusú eszköz csak a mid és a side tartalom arányával bűvészkedik. Ez az algoritmus sokkal kifinomultabb, átgondoltabb. Egyszóval zseniális. Nem hallható pszichoakusztikai modulációkkal teremti meg a szélesség és a mélység illúzióját a zenénkben. Nem csak insert effektként érdemes használni. Számomra az igazi varázslat a send-return módban, azaz párhuzamos processzálással történik meg.

Valhalla DSP Spacemodulator

 

Erről a nem fizetős modulációs pluginről már tettem említést, most sem tudok szó nélkül elmenni mellette. Számomra hihetetlen, hogy egy modul majdnem az összes kedvenc modulációs effektusomat tartalmazza a hatvanas évektől egészen napjainkig. Elképesztő, hogy mindezt ingyen megkaphatjuk. Még regisztrálni sem kell, csak letölteni. Nemrégiben frissítést kapott, és azóta az új kedvencemmé vált.

Bőségesen találunk olyan algoritmust, amelyet beépítve az effektet közvetlenül a hangsávra, rendkívüli módon képes gazdagítani a hangzást, mélységet és szélességet biztosítva. Ugyanakkor más algoritmusok, mint például az említett új kedvencem, az Ensemble 360, párhuzamos processzálással csodákat képes művelni. Ez a módszer a Yamaha SPX 90 és annak utóda, a híres hasonló nevű moduláció, amely szinte alig hallható, de hatása lenyűgöző: olyan érzést kelt, mintha az a hangszer, amelyen alkalmazzuk, kiszabadulna a hangfalakból és hihetetlenül közel jönne a zenehallgatóhoz.

Wavesfactory Flash

 

Nevezzük nevén a gyermeket: itt egy ingyenes transient designer típusú szoftverről van szó. Ne legyintsünk rá. A lehetőségei között olyan jelentős funkció is szerepel, hogy tetszőlegesen állíthatjuk a processzált és tiszta jel arányát. Ez első hallásra talán nem tűnik nagy dolognak, de gondoljunk bele, milyen lehetőségeket rejt magában. Például túlhangoztathatjuk a dob vagy basszus tranzienseit. Az eredmény lehet, hogy már nem hangzik természetesnek, de ha kombináljuk a száraz jel hangzásával, az egész bombasztikus lehet.

Az a tény, hogy ez a processzor még mid-side funkciókat is kínál, mindenképpen azt sugallja, hogy mindenki számára érdemes ezt az eszközt részévé tenni az arzenáljának.

 

XTRESSOR NUKE by Kiive Audio

 

Egy, általam készített plugin listából sem hagynám ki a kompresszorokat! Az utolsó ingyenes szoftver, amelyről szeretnék írni, az a Kiive Audio viszonylag friss termékének egyszerűsített változata. A processzor nevéből könnyen ki lehet következtetni, hogy egy modern klasszikus, a Distressor hardver digitális modellezéséről van szó. A kilencvenes években tervezett kompresszor valójában egy speciális VCA-s áramkörökből épített eszköz, amely nemcsak komprimálásra, hanem szaturációra is képes. Ez a vas mind a páros, mind a páratlan felharmonikusok gazdagítására alkalmas. A Kiive Audio Xtressor Nuke pontosan azt nyújtja, amire szükségem van: képes vagyok a pluginból kinyerni a csöves vagy tranzisztoros hangzást, attól függően, hogy melyiket szeretném. Bár kevésbé elterjedt, méltatlanul kevés figyelmet kapó eszköz.

Ez az ingyenes plugin elképesztően jól szimulálja a radikális “Nuke” beállítást, ami nagyon hasonlít a Urei 1176 “All Button In” rendkívül radikális módjához. Egyszerre komprimál és szaturál, időnként akár torzít is. Mindezt egy világbajnok karakterrel teszi meg.

Összességében elmondható, hogy a Kiive Audio Xtressor Nuke remek választás, ha szereted a Distressor hangzását és a radikális kompressziót. Ez az ingyenes plugin kiválóan kielégíti ezeket az igényeket.