Oldal kiválasztása

Az előző „nullaforintos” cikk visszhangján felbuzdulva úgy döntöttem, hogy részletesen szeretnék elmélyülni a témában. Az ötletem az, hogy csoportokba osztom a virtuális processzorokat, és ekként tematizáljuk őket. Nyilván önkényes bármely eszközcsaládot legfontosabbnak kikiáltani és előre venni a sorban, de úgy gondolom, hogy jó EQ nélkül egyetlen egy házi stúdió sem tud létezni. Többször is beszéltem arról, hogy eszköztárunkat úgy kell kialakítani, hogy a semleges hangzású digitális szoftverek és a színezős vintage eszközök egyaránt megtalálhatóak legyenek benne. Az előbbi pluginek precíz, sebészi beavatkozásra alkalmazhatóak legsikeresebben, míg az utóbbi a színezésre, és a végleges hangszínek kialakítására. Bónuszként megismerkedhetünk még egy speciális dinamikus hangszínszabályozó eszközzel, de ne rohanjunk ennyire előre!

 

2 Sense Equalizer

 

Egy általános felhasználású, semleges hangzású, hét sávos parametrikus hangszínszabályozóval nyitjuk a sort a nem fizetős szoftverek tematikus felsorolásában.  Még mielőtt legyintenénk, hogy jó-jó, de ez a cucc mitől különleges, hiszen a legtöbb DAW beépített hangszínszabályozója nagyjából ugyanezt tudja. Lehet, csak minden bizonnyal nem ilyen minőségben. Arról se feledkezzünk meg, hogy mindehhez valós idejű spektrum analizátort is kapunk. Kellemesen jó hangú, a legtöbb szituációban szerencsésen használható ingyenes termék. Kiindulási pontnak és tanulási alapnak kiváló választás.

 

Melda Production MEQualizer

 

 

A cég ingyenes, harminc hat terméket számláló plugin-csomagjának tagja ez a szintén semleges hangzású hangszínszabályozó. Hat sávos eszközről van szó, amely nagyon előrehaladott vizualizációval rendelkezik. Hét filter típusból választhatunk mind a hat sávra. Olyan zavarba ejtő plusz eszközökkel rendelkezik, amely még a fizetős vetélytársait is lepipálja: például a tizenhatszoros túl mintavételezés, az elképesztően realisztikus csöves szaturáció, automatikus hangerő kompenzáció, Mid/Side processzálási mód és még sorolhatnám. Szinte hihetetlen, hogy mindezért egy fillért sem kell fizetni.

 

Fuse Audio Lab RS-W2395C

 

 

 

Két semleges hangzású, általános felhasználású processzor után következzenek a vintage típusú, színezős emulációk! Ez a … a német illetőségű szoftvergyártó cég, a Roger Shultz (Schultz?) 500-as formátumában elérhető modern- klasszikus hangszínszabályozójának nagyon-nagyon jó szoftverváltozata. Az eredeti design még a Neumann cég égisze alatt lett megálmodva, amit nemrég modern formába öntöttek. Egy mély és egy magas Baxandall típusú szűrő egy teljes parametrikus közép tartományban operáló filterrel kiegészülve erőteljes és nagyon zenei EQ-t alkot. Az algoritmus minőségéről elmond mindent, hogy az áramkör túlvezérlése is rendkívül precízen le van modellezve. Valóban nem minden mixing szituációban használható processzor, de például a legreménytelenebb lábdobot és basszust is képes életre kelteni. Éneken és akusztikus hangszereken elképesztően szép a magas emelése. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

 

Analog Obsession Rare

 

 

A csöves hangzás szerelmeseinek sem kell aggódniuk, hogy hoppon maradnak az ingyenes pluginek világában. Szerintem az egyik legjobb választás ez a híres Pultec hangszínszabályozónak szóban forgó modellezése. Valóban Dunát lehet rekeszteni az ötvenes években elterjedt passzív EQ-k digitális inkarnációiból. Azonban döbbenet, hogy ez a processzor mennyire hozza a csöves áramkörök nemlineáris torzításainak jellegét. Mindezt nulla forintért. A doboktól a gitárokon és a billentyűkön keresztül az énekig szinte minden zenesávnak mélységet és csillogást tud egyszerre varázsolni. Használatával búcsút inthetünk a rideg digitális hangzásnak. A másik jelentős felhasználása a mély és magas vágások. Ügyesen használva igazán zenei végeredményre számíthatunk.

 

Tokyo Dawn Record Slick EQ

 

 

Nagy tudású vintage emulációs, pénzbe nem kerülő szoftver. Kívánhatunk ennél többet? Háromsávos hangszínszabályozóról beszélünk, amely nem is egy, hanem egyszerre négy különféle ósdi készülék nemlineáris viselkedésének precíz emulációját ígéri. Az amerikai mód számomra a Pultec passzív filtereinek világát idézi, míg a brit Neve–szerű hangzást képvisel. A germán a Neumann hatvanas évek mastering berendezéseinek karakterét hozza. Számomra megfejthetetlen, hogy mi lehet a soviet mód bumfordi soundjának az eredetije. Ezzel még nem értünk a végéhez: hiszen öt különböző kimenő fokozat hangzás közül válogathatunk. Az természetesen csak hab a tortán, hogy automatikus hangerő kompenzációval is rendelkezik a plugin. Inkább bele sem kezdek, hogy milyen keverési szituációban nyúlok ehhez a termékhez, mert úgy érzem, sose érnék a végéhez.

 

Shattered Glass Audio Code Red free

 

 

Ez nemcsak egy hangszínszabályozó, hanem annál sokkal több: keverőpult csatornaszimuláció három rendkívül jó hangú filterrel. Az Abbey Road csöves áramkörű keverőjének precíz modellje. Elképesztő, hogy mennyire valósághű a tube bemeneti fokozat! Csak óvatosan, mert nagyon könnyű torzításba hajtani. Ez a túlvezérlés rendkívül muzikális, bizonyos esetekben kimondottan kellemes. Kétféle hangszínszabályzási karakter közül választhatunk: popos és klasszikus. Mondanom sem kell, hogy a popos több középmagassal büszkélkedhet, míg a klasszikus inkább kellemes magasaival hívja fel magára a figyelmet. Az egyik bizonyos szempontból harsányabb, de modernebb is egyben, míg a másik lágy, simogató jellegű. Éneken és akusztikus hangszereken kimondottan szeretem használni. Nem egy esetben dobokon is sikeresen alkalmazom magas emelésre, mert olyan diszkréten és bájosan teszi a dolgát. Kerül minden feltűnést. Egy darab történelem a számítógépünkben.

 

Tokyo Dawn Record Nova

 

Utoljára hagytam azt a speciális processzort, amely éles, mint egy szamurájkard. Vigyáznunk kell, nehogy kárt tegyünk magunkban, vagyis a zenei anyagunkban. Sok-sok gyakorlás és tapasztalat szükséges, hogy igazán elsajátítsuk a használatát. Amennyiben magunkévá tettük, nem igazán merülhet fel olyan mixing probléma, amelyre ne kínálna megoldást. Próbáljuk megfogalmazni szakzsargonban, hogy miről is van szó! Paralel dinamikus hangszínszabályozó. Négy sávos általános felhasználású dinamikus EQ, amellyel párhuzamos processzálást is végezhetünk. Beleszédülök, annyi információ egyszerre. Érdemes eszköztárunk részévé tenni ezt a pénzbe nem kerülő szoftvert, és használatának mesterévé válni.

Bizonyára a felsorolásból nagyon sok ingyenes EQ maradt le. Kommentben gyűjtsük össze a legjobbakat, vagyis a leghasznosabbakat!