Oldal kiválasztása

A cikknek, lehetne az az alcíme, hogy hasznos ingyenes pluginek, 2024 elején. Bizony léteznek, olyan szoftverek, amelyekért nem kell fizetni, mégis a mindennapi mixing praxisomban előszeretettel használom őket. Feltételezem itt a fejlesztő cégek részéről elsősorban marketingfogás rejlik, abban az elgondolásban, hogy nem fizetőssé tesznek, olyan versenyképes termékeket, amelyek nem, ritkán még a konkurens szoftvereket is lekörözik, tudásban és hangzásban egyaránt.

Ennek a sufni zenészek, a házi stúdiósok és hangmérnökök élvezhetik az előnyét. Nem egyszer, azon kapom magam, hogy egy-egy új játékszer meghozza a kreatív ötleteket. Ez természetesen nem általános és még csak nem is automatikus jelenség. Itt a játékszer alatt új hardvert vagy szoftvert értek. Nem azt állítom, hogy a művészi megújuláshoz, folyamatosan vásárolni kell. Dehogy! Inkább az fedi az igazságot, hogy az új lehetőségek új megoldások meglelését termékenyítik meg. Külön öröm számunkra, ha nem kerül pénzbe, az áhított új játékszer.

Az első szoftver, ami azért kiált, hogy a hazai zenehegesztő társadalom is megismerje, az az El Juan Limiter. Dan Korneff slágeres metálzenét gyártó producer cégéhez a Korneff Audiohóz köthető ez a fantasztikus plugin. Ízig vérig huszonegyedik századi algoritmusról van szó, amely mellett a jó öreg Waves L2 és társaik nyugodtan nyugdíjba mehetnek. Ez a plugin kiválóan igazodik a legmodernebb elvárásokhoz: úgy képes bármiből hangerőt kicsikarni, hogy mindvégig zenei tudjon maradni. Az sem elhanyagolható, hogy a szoftver segítségével még a hangszer vagy teljes mix hangszínét is ízlésünk szerint alakíthatjuk.

Nemcsak a mai zenei elvárásokhoz hangolt algoritmus, és az ára teszi vonzóvá ezt a portékát, hanem az a lehetőség a dalunk tempójához szinkronizálhatjuk a release time-ot. Ez azt teszi lehetővé, hogy  ez  a limiter hozzáadott ritmikájával a dal alap lüktetését erősítse. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a modern metál műfajok mellett ez nagyon fontos minden elektronikus alapú zenéknél is, mint a trap, melodic techno vagy bármilyen house. Kevésbé szeretem az egész mixen használni. Inkább hangszer összegző csoportokon tündököl ez a szoftver. Mindenképpen, ha egy jelzővel kelleme jellemeznem, akkor a transzparencia jut az eszembe.

 

Több mint hat esztendeje külön írást szenteltem a clipperek bemutatásának. Ma is azt tapasztalom, hogy az hazai zeneírók között kevésbé elterjedt ez az effekt fajta. Bizony elmaradhatatlan kellékei a mai hangzás kialakításának, ezek a processzorok, amelyek a digitális túlvezérlést szimulálják. A Kazrog cég KClip Zero ingyenes pluginje mindenképpen figyelmet érdemel. Tisztában vagyok, hogy szubjektív állítás, de szerintem az egyik legjobb processzor a nem fizetős kategóriában. Még a méregdrága vetélytársaival is felveszi a versenyt. Dobokon egyszerűen zseniális. Összegző sávokon is kis mértékben szinte csodákra képes. A szubtilis beavatkozástól egészen a radikális torzításokig mindenre képes. Megemeli a hangerő érzetet, anélkül, hogy megsemmisítené az egész zene, vagy az egyes zenei sávok dinamikáját.

 

Nem vállalnám azt a kockázatot, hogy egy ingyenes szoftvereket felvonultató írásban ne essen szó kompresszorról. Jelen pillanatban a Kiive Audio XTMax pluginjét ajánlom. Ez gyakorlatilag egy egyszerűsített Distressor emuláció. Mondanom sem kell, hogy ez az a vas, ami a modern dobhangzásért, vagy tágabban a modern sound kialakításáért oroszlánrész vállal. Lábdobra pergőre, tamokra, basszusra, torzított gitárokra mindenképpen bomba. Dob összegzőre párhuzamos komprimálásban szerintem titkos favorit lehet.

 

 

Ennek a szoftverfejlesztő csapatnak az ingyenes Pultec emulációja is figyelemre méltó.  A Kiive Audio Warmy EP1A termékéről van szó. Csodálatos csöves hangzás. Éneken, akusztikus hangszeren tud igazán ragyogni. Drága vetélytársaival is felveszi a versenyt minőség tekintetében.

Nem hagyható ki a felsorolásból a Vallhalla DSP Space Modulator pluginje. Gyakorlatilag ez a nem fizetős szoftver a zenekészítés történetének összes jelentősebb modulációját próbálja sikeresen emulálni. Abszolút kedvencem a Yamaha SPX90-es 12 bites ósdi processzor Symphonic programjának újraértelmezése. Egyszerűen imádom. Gyakorlatilag, ha csak egy modulációs számítógépes játékszerem lehetne, gondolkodás nélkül rá esne a voksom.

 

A berlini illetőségű egyszemélyes Klanghelm fejlesztő cég legújabb rugós zengető pluginje a Tens Jr szintén ingyenes. Ez a szoftver a legendás, nagyméretű AKG BX hardverek hagyományát próbálja átmenteni digitális környezetbe. Nagyon természetes hangzású. Énektől kezdve, a dobokon át szinte minden hangszerre szeretem használni.

Az Aberrant DSP manufaktúra extravagáns szoftvereivel hívta fel magára a figyelmet. A Lofi Oddity nevű pluginjükért nem kell fizetni. Saját meghatározásuk szerint ez egy degradációs eszköz. Úgy tudnám összefoglalni, hogy több módon is roncsolhatjuk a zenei anyagot. Tehetjük ezt hagyományos analóg áramkörök hangzása mentén, és csúnya digitálisan is. Véleményem az, hogy egyszerű, de annál hatásosabb sound design eszközzel állunk szemben.

Denise Audio brutális bitcrucherével, a My Crush szoftverével zárnám a sort. Újszerű hangzások kialakítására képes. Nagyon kreatívan nyúl hozzá bármely hangszerhez. Valóban újszerű hangzások kialakítására képes.

Remélem sikerült úl ingyenes eszközöket bedobnom a hazai zenehegesztő közösség köztudatába.

Jó kísérletezést kívánok.