Oldal kiválasztása

Több cikkemben is bemutattam már elméletben azokat a praktikákat, amellyel szép széles, a mai hangzásbeli standardoknak megfelelő mixeket tudok kialakítani. Most részletesen szeretnék olyan eszközöket bemutatni, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy elérjük az áhított célunkat.

Ahhoz, hogy hangszín és intenzitásbeli különbséget tudjunk generálni egyes hangszerek megszólalásában jobb és a bal hangfal között, leginkább modulációs effektekre lesz szükségünk. Nem kizárólag erre az effekt típusra szorítkozom, mert azt már bemutattam: gondolok itt a zengetők early reflection motorjaira és a rövid késleltetések által generált Haas effektus megvalósítására.

Nem egyszer intettem már óvatosságra a stereo widener típusú szoftverek használatánál. Algoritmusaik nem generálnak valódi sztereó tartalmat, sokkal inkább a hangkép mid/side tartalmába avatkoznak be, side tartalmat képesek növelni. Azonban ez csak részmegoldás. Mielőtt szélesítésre vállalkoznánk, a mélység hatását kell előbb megteremteni! De mivel és hogyan?

 

A bevezetőben említett reverb és delay eljárásokon túl létezik egy nagy halmaz, ami modulációs eszközöknek szoktak nevezni. Ebbe a gyűjtőfogalomba valóban sok minden beletartozik. Általában elsőre mindenkinek a chorus, flanger, phaser szokott eszébe jutni. De ne feledkezzünk meg olyan hasznos barátainkról sem, mint a tremelo, vibrolo, panner. Tehát bőven van miből válogatnunk, ezért szubjektív áttekintésre vállalkozom. Nem titok, hogy mennyire kedvelem az Eventide és a Sound Toys játékszereit.

Az áttekintést a Softube Fix fantázianévre keresztelt termék családjával szeretném kezdeni. Nem dedikáltan vintage berendezések emulációiról van szó, hanem a vas elődök nyomvonalain haladva valami újat alkottak, amelyek ha akarom, akkor modernül is tudnak szólni, de az elmúlt negyven évet is képesek megidézni hangzásukkal. Nagy kedvencem a Fix Doubler, amely egy kicsit az Abbey Roadon használt ADT-re hajaz. Nagyon rafináltan tudom alakítani vele a bal és a jobb hangfalam között elterülő képzeletbeli teret. Még dobokon és perkákon is előszeretettel használom. Természetesen ez a kedvencem a billentyűk és háttérénekek soundjának gazdagítására.

 

A másik két modul, a fix Phaser és a Flanger is nagyon szerethető, mert a giccses hatástól a legkúlabb variációg mindent tud. Egyszerű de nagyszerű szoftvercsalád. Kétszáz dollár körül vesztegetik teljes áron, de érdemes vadászni a leárazásokra. Darabját 9 dollárért vásároltam valamelyik akciós héten.

Abszolút kedvencem az Audio Things Motor kis egyszerű modulációs pluginje. Valóban olcsó termék, ne is várjunk tőle nagy varázslatot, viszont tényleg nagyon jól használható. Egy tremelo, egy vibrolo és egy panner lehetőségből tevődik össze. Alap hangszínek és zenei mozzanatok megvalósítására nagyon jó.

Az Arturia cégóriás is említésre méltó modulációs portfólióval rendelkezik. Elsőként kiemelném a Roland Dimension D emulációjukat, amely szerintem legjobb a piacon. Erről a vasról és digitális inkarnációkról már számtalan helyen írtam lelkesítő ömlengéseket. Nem a nyolcvanas évek majmolói számára ideális, hanem a mai modern, széles és mély megszólalás megkerülhetetlen eszköze. A teljesség igénye nélkül kiemelném a Roland Juno analóg szintetizátorcsalád chorusának modellezését, amely nagyon lágyan simítja a billentyűs sávokat. Az énekhangzás dúsításánál is előszeretettel használom és ajánlani tudom, hogy kísérletezzünk használatával. Az utolsó plugin, amelyről írni szeretnék a szóban forgó gyártó termékei közül, az a Mu-Tron Bi-Phase gitárpedál emulációja. Rendkívül részletesen emulált szoftver. Gyakorlatilag két phaser effektet használunk egyszerre. Választhatunk, hogy sorosan vagy párhuzamosan használjuk őket. Az egész egyszerű fáziseltoláson alapuló hanghatásoktól a nagyon bonyolult komplex hangzásokig bármit ki tudunk tekerni ebből a szoftverből. Nem csak mixingnél, hanem sound design fázisnál is megállja a helyét. Nem tudok olyan hangszert megnevezni, amelynél ne gazdagítaná a megszólalást.

 

A Valhalla DSP nevű kis garázscéget általában az olcsó, de csúcsminőségű zengetőiről szokták ismerni. Ezt árnyalja a SpaceModulator nevű ingyenes szoftverük. Ha csak egyet választhatnék modulációs effekt kategóriában, akkor ez lenne az. A nyolcvanas és kilencvenes évek legendás effekt rackjeinek legjobb algoritmusai egy termékbe lettek fűzve. Megemlíteném az abszolút kedvencemet, a Yamaha Symphonic nevű modulációt, amely nemcsak szélesebbé teszi a hangszerek sztereó hatását, hanem képes minden egyes zenei elem terét megalkotni a zene szövetén belül. Véleményem szerint a legjobb detune chorus hatás elérésére is sikeresen alkalmazható.

 

A Sound Toys plugin-portfóliójában kedvünkre válogathatunk jobbnál jobb termékek közül. Szinte már klasszikusnak számít a Panman, Phase Mistress, Microshift és a Tremolator nevű termékük. Mindegyik szoftver hagyományosabb moduláció kitekerésére alkalmas. Nagyon sokoldalú és felhasználásukban rendkívül szerteágazó eszközökről beszélünk, ezekkel nem lehet mellélőni! Külön kiemelném a Crystalizer masinájukat, amely rendkívül komplex és vad hangzásokra alkalmas. Moduláción, pitchelésen és granuláris effektusok ötvözetén alapul a belső motorja. Új és váratlan hangzások, zenei világok megalkotására alkalmas. A cég hátteréről csak annyit szeretnék megemlíteni, hogy az Eventide vasak programozó gárdájából nőtte ki magát.

Utoljára hagytam nagy favoritomat, az Eventide szoftvereit. Annyira gazdag és szerteágazó történet mesélhető el a moduljaikról, hogy nemcsak egy hosszabb cikk, hanem egy kis formátumú könyv kereteit is meghaladná. Az ok, ami miatt lelkesedni tudok ezért a cégért az, hogy kreatívan állnak hozzá a zenekészítéshez. És ezt a kreativitást át tudják adni a felhasználóiknak több mint negyven esztendeje. Nem tudnám felsorolni, hogy húsz év alatt hány kreatív ötletem támadt a termékeik használata közben. Nagy vonalakban azt tudnám mondani, hogy a vintage hangzás szerelmesei a Clockwork termékcsalád modulációi közül válogathatnak. A modern soundot keresők számára pedig a H9-es pedáljuk algoritmusait ajánlanám. A két véglet között áll valahol félúton a H3000 factory pluginjük, amely a klasszikussá vált vas algoritmusait tartalmazza.

Kellemes böngészgetést kívánok mindenkinek!